ОТВОРЕНА „СПОРТСКА ЗОНА“ У ПАЛИЛУЛИ
9.10.2015

ОТВОРЕНА „СПОРТСКА ЗОНА“ У ПАЛИЛУЛИ

У основној школи „Бранко Миљковић“ у Нишу отворена je “Спортска зона” и одржан Фестивал спорта уз подршку ИПА фонда Европске уније. Ово је део пројекта прекограничне сарадње Бугарска–Србија, “Јачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта – Развој спорта” ("Strengthening territorial cohesion in the cross-border region through development of social infrastructure in the field of sport - DevelopSport"), који су реализовале партнерске општине Берковица (Република Бугарска) и Градска општина Палилула-Ниш,

Младима општине Палилула је предат на употребу скејт парк, теретана на отвореном и вештачка стена. У присуству Бобана Џунића, председника Градске општине Палилула, ову инвестицију вредну око 110.000 евра, промовисали су: Санда Шимић, помоћник директора Канцеларија за европске интеграције у Влади Републике Србије – сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње, Гергана Антонова, заменик председника општина Берковица и менаџер пројекта, Томислав Филипов, координатор пројекта из општина Берковица, консултанти на пројекту Костадин Костадинов и Станислав Гетсов, Мирослав Станић, директор школе „Бранко Миљковић“, делегација младих општине Берковица и Канцеларије за младе општине Палилула.

Захваљујући партнерству на пројекту становници ова два града добили су спортске центре - „спортске зоне“ за рекреативне и спортске активности младих. Спортски центар и реконструисан стадион у Берковици, инвестиција вредна око 660.000 евра, отворили су почетком септембра месеца, ове године, председници партнерских општина у присуству Бојка Борисова, премијера Владе Бугарске. Организацијом Фестивала спорта у Палилули, који је одржан од 08 -10.октобра под мотом „Дан изазова–Упознајте свог суседа кроз спорт” (Sport festival "Challenge Day-Know your neighbor through sports") успешно је завршена једногодишња програмска активност на пројекту.

„Велико је задовољство и част да смо и овај пројекат прекограничне сарадње довели до краја. Показали смо да је општина Палилулка једна од најуспешнијих општина у региону у остваривању пројеката прекограничне сарадње. То је овим поводом потврдила и Санда Шимић у име канцеларије за Европске интеграције у Влади Републике Србије, истакао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Ја се надам да ћемо бити још успешнији у новом циклусу ИПА програма. Очекујем да системским решењем у Влади Србије, добијемо фонд за подршку обавезном учешћу  одобреним пројектима. Реализацијом пројеката апликанти би ову „позајмицу“ вратили фонду за нове кориснике што би дало већи импулс повлачењу средстава из фондова ЕУ. По речима Санда Шимић, помоћнице директора Канцеларија за европске интеграције у Влади Републике Србије – сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње „Србија учествује у осам програма прекограничне сарадње, „Канцеларија из које долазим спроводи ове програме. Имали смо заиста дивне резултате у прошлом периоду и ово је програм који се односи на финансијски и буџетски део ЕУ на 2007.до 2014.године. Од 2014. до 2020. године очекује нас нови циклус пројектних активности које ће подржавати интересовања и потребе младих у Региону. Позив за пројекте је у току, нагласила је Санда Шимић. Координатор пројекта у општини Берковица, Томислав Филипов, задовољан је патнерском сарадњом две општине. „Надам се да ово није наша последња сарадња и верујем да ћемо се поново срести на неком новом пројекту. Екипа која је радила протеклих годину дана била одлична. Мирослав Станић, директор ОШ „Бранко Миљковић“ је додао да се „Спортска зона“ већ користи, да су њени редовни посетиоци ученици школе, али и деца из целог краја у којем живи више од 10.000 становника. Родитељи сада долазе са малом децом у школско двориште да се она ту мало изиграју, а справе користе, не ретко, и старији станари насеља.

Осим изградње спортских објеката у два града, посебну вредност пројекта чини и социјална инклузија - истиче Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Млади два града, захваљући овом пројекту, међусобно су се дружили и упознали. Промовисани су здрави стилови живота, регионална сарадња у области спорта и друштвених активности, ојачани капацитети општинских Управа. (Текст-фото Д.Видојковић)

ТВ ЗОНАплус - СПОРТСКА ЗОНА У ОШ БРАНКО МИЉКОВИЋ